Vad är brazilian frizz out?

Viva Brasilia!Det påstås ofta att brasilianskorna är de vackraste kvinnorna i världen. Vi vill nog hävda att svenskorna kan ge dem en match, men det finns vissa genvägar som man kan ta. Som av en händelse kommer en del av dessa genvägar just från Brasilien (det är kanske därför som kvinnorna där ser ut som de gör).

En sådan genväg är frizz out. Det är ingen hemlighet att det svenska klimatet, som kännetecknas av regn och rusk, sliter en hel del på håret. Detta gäller alla hårtyper som man kan hitta i vårt avlånga land. Och vi vet också vad resultatet blir: håret blir frissigt och slitet.

Det är här frizz out kommer in i bilden. Effekten påminner lite om den som man får av en rakpermanent, men till skillnad från en sådan så sliter frizz out inte på håret. Snarare tvärt om. En frizz out handlar om att stärka håret, genom att tillföra keratin. Frisören gör en inpackning som tillför keratin till håret, och som stärker varje enskilt hårstrå. En sådan behandling håller i mellan tre och fem månader, och kan göras även på färgat eller slingat hår.

Vad är keratin?

För att förstå lite mer om hur en frizz out-behandling fungerar måste man veta lite om keratin, och vad det är för någonting. Keratin är ett protein som finns i två former, alfa- och betakeratin. Alfakeratin är det ämne som bygger upp naglar och hår hos människor, samt klor och hovar hos många djur. Hornen hos älgar och antiloper är uppbyggda av alfakeratin, kring en kärna av ben. Betakeratin finns i reptilers fjäll, sköldpaddors skal och i fåglars fjädrar, näbbar och klor.

Keratin är alltså ett helt naturligt ämne, och att tillföra det till håret är ungefär som att äta kosttillskott. Det finns med andra ord inget farligt i en frizz out-behandling, även om gravida och ammande kvinnor inte bör genomgå behandlingen.