Ekologiskt inte bara till håret

Allt fler väljer ekologisk hårvård. Rengöringsprodukter, färgämnen och hårspray innehåller starka kemikalier som varken är bra för kroppen eller för miljön. Cancerframkallande och toxiska ämnen, liksom tungmetaller och vätesuperoxid, är vardagsmat i många av de medel vi dagligen använder för håret. Skälen till att använda ekologiskt är därför starka. Vanliga hårvårdsprodukter som vi kanske använder varje dag, som schampo, är ofta baserade på petroleumbaserade polymer, silikon och syntetiska kemikalier som tar bort hårets naturliga oljor och gör det torrt och skadat. Titta istället efter produkter som inte innehåller sulfat och är baserade på vegetabiliska oljor som avokado- eller sheasmör. Produkter som är naturliga och allergitestade gör rent håret på ett skonsamt sätt, och är utformade för att inte skada håret eller miljön. Dina ekologiska hårvårdsprodukter ska heller vara skadliga när de hamnar i avloppet.

Öka vår medvetenhet

För att ta hand om både kroppen och miljön räcker det inte med hårvård. Att välja ekologiskt handlar om att göra många konsekventa val, dagligen. Allt från mat till kläder och hushållsfärg måste framställas och produceras i enlighet med miljömedvetna riktlinjer för att vi ska få en hållbar miljö. Hållbar utveckling handlar inte bara om att undvika fossila bränslen och gifter som är skadliga för miljön, utan också om social hållbar utveckling. Det innebär att varor ska framställas under arbetsvillkor som uppfyller grundläggande krav på lön och organisatoriska rättigheter. Välj ekologiska barnkläder från Little Bloom, som är ett märke som specialiserat sig på just den här typen av kläder. Deras ekologiska produkter är framtagna för att uppfylla krav på kläderna och den miljö de tillverkas i, vilket är något vi som konsumenter faktiskt kan påverka.

Rättvis handel är alltså en viktig del av att välja ekologiskt. Här är en lista på några rättvisemärkningar man kan titta efter i affären:

  • Fairtrade eller Rättvisemärkt. Internationella kriterier för att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda genom garantier för produktionskostnader och löner. Kriterierna är också emot diskriminering och barnarbete, och de anställda har rätt att organisera sig.
  • Krav är en svensk märkning, och organet utvecklar regler ekologisk odling och djurhållning, förädling samt tjänster. Många Rättvisemärkta produkter är också Kravmärkta.
  • Rainforest Alliance arbetar för att bevara biologisk mångfald, och sträva mot en hållbar utveckling genom att påverka markanvändning, affärsseder och kundbeteenden.